Recepten Uncategorized Zoetigheid

Chocolade taart zonder boter

Chocolade taart zonder boter

Twee variaties van deze chocolade taart zonder boter: fruitig of super chocolade. Wat kies jij?

Een chocolade taart zonder boter, dat klinkt gezond, maar het blijft natuurlijk een taart! Misschien twee stukjes eten dan? Ik deed het in ieder geval wel!

Het is weekend en dan heb ik wat meer tijd om in de keuken te staan. Ik vind het dan leuk om nieuwe dingen te proberen en wat meer me best te doen. Zo maakte ik deze heerlijke chocolade taart!

Chocolade taart zonder boter
Chocolade taart zonder boter

 

Ingrediënten voor taart (basis)

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 130 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacaopoeder

Verwarm de oven op 200 graden. Scheidt de eidooiers van het eiwit. Klop de eiwitten stijf met de helft van de suiker (75 gram). Klop de andere helft van de suiker (75 gram) met de eidooiers.  Meng 1/3 van het geklopte eiwit bij de eidooiers. Voeg hierbij ook de cacaopoeder en het zelfrijzend bakmeel. Je kunt dit het beste doen in kleine beetje erbij doen en met een spatel roeren. Meng het overige eiwit nu met de beslag. Let op dat je dit zo min mogelijk roert, want hierdoor wordt je taart minder luchtig.

Doe de taart ongeveer 20 minuten in de oven. Laat de taart afkoelen en snij de taart horizontaal doormidden.

Voor de vulling fruitig

  • Twee goede eetlepels Griekse yoghurt,  slagroom of crème fraiche
  • Twee eetlepels honing
  • Een goede eetlepels Zwarte bessenjam
  • Een handje bramen
  • 50 gram pure chocolade 

Voor de vulling super chocolade

  • Twee goede eetlepels Griekse yoghurt,  slagroom of crème fraiche
  • Twee eetlepels honing
  • Een goede eetlepels chocoladepasta
  • 50 gram pure chocolade 

Meng de Griekse yoghurt, slagroom of crème fraiche met de honing. Smeer de onderste laag dun in met de honingmengsel en daarop een dun laagje zwarte bessen jam of chocoladepasta.

Smeer ook de bovenkant in het honingmengsel en leg gehalveerde bramen op ter decoratie. Heb je gekozen voor de chocoladepasta? Besprenkel de taart dan alleen met gesmolten chocolade.

Het is lekker om au bain marie gesmolten chocolade er overheen te gieten. Oftewel: smelt chocolade niet direct in een pannetje, maar neem een pannetje heet water en zet in een schaaltje in waar de chocolade inzitten. Je chocolade gaat niet gisten en wordt weer mooi glanzend.

Kan je niet genoeg krijgen van chocolade? Probeer dan ook:

1 thought on “Chocolade taart zonder boter”

Geef een reactie