Glutenvrij Lactose vrij Lunch Recepten Salades

Baba ganoush – gezond broodbeleg

Baba ganoush - gezond broodbeleg

Opzoek naar gezond broodbeleg? Probeer eens baba ganoush. Dit bestaat uit slechts 4 ingrediënten en maak je gemakkelijk zelf!

Gezond broodbeleg

Als ik denk aan gezond broodbeleg, denk ik al snel aan hummus of pindakaas. Baba ganoush is een smeersel van aubergine. Vaak wordt er ook yoghurt verwerkt in baba ganoush. Ik kan niet goed tegen melkproducten, dus deze baba ganoush is lactose vrij.

Baba ganoush gezond

Baba ganoush is gemaakt van aubergine. Aubergine is caloriearm, bevat vezels en vitamines en mineralen. In aubergine zit veel magnesium en foliumzuur. Dit is goed voor de darmen en heeft een positieve werking op stress. Aubergine bevat ook veel kalium, dit reinigt en ontgift het lichaam.

Crackers met baba ganoush

Naar aanleiding van mijn blog over eet tips in Berlijn, kreeg ik de tip van lezer Flora over Roggemeel crackers in Nederland. Bij Albert Heijn worden crisp bread verkocht, ook wel knäckebröd. Deze crackers bestaan voor 100% uit roggemeel. Het enige wat is toegevoegd, is zout. Ik koop het liefst meel, omdat bloem helemaal wordt klein vermalen. Hierdoor gaan veel voedingstoffen verloren. Meel is grover, waardoor de voedingstoffen behouden blijven. Rogge is een gezonde graansoort en bevat veel vezels. Daarbij heeft het een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Volgens Finse onderzoekers blijkt ook dat rogge effectieve werking heeft tegen inwendige ontstekingen op cel niveau.

Baba ganoush - gezond broodbeleg
Baba ganoush – gezond broodbeleg

Recept baba ganoush

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 kleine teen knoflook
  • Een snufje zout
  • Kleine scheut olijfolie

Uit de keuken

  • Oven
  • Keukenmachine/blender of gebruik een vork

Aan de slag

Prik met een vork gaatjes in de aubergines. Doe de aubergines ongeveer een uur in de oven op 200 graden. Draai de aubergines halverwege om. Controleer tussendoor of de aubergines zacht zijn geworden, dan zijn ze klaar. Snij de aubergine open en lepel het vruchtvlees eruit. Meng dit in een keukenmachine met knoflook en een scheutje olijfolie. Je kunt ook de aubergine prakken met een vork en knoflook door de baba ganoush raspen. Het is lekker om het baba ganoush te serveren met brood of roggemeel cracker in combinatie met een beetje hummus.

Vond je dit lekker? Probeer dan eens baba ganoush met zongedroogde tomaat.

Geef een reactie