Glutenvrij Lactose vrij Ontbijt Recepten Zoetigheid

Zelfgemaakte aardbeienjam zonder E-nummers

Zelfgemaakte aardbeienjam zonder E-nummers

Je liefde verrassen doe je zo: zelf jam maken!

Heel makkelijk, want je hebt alleen fruit en suiker nodig!

Hoe maak je jam?

Om jam te maken heb je alleen fruit en suiker of een zoetstof nodig. Je kunt vers fruit gebruiken of vriesfruit. Ik heb gekozen voor aardbeienjam, maar je kunt ook jam maken van bijvoorbeeld perzik, kersen, abrikozen, frambozen of bramen. Het werkt precies hetzelfde! Gebruik wel het liefst rijp fruit, zodat de jam een lekkere smaak krijgt en je minder suiker hoeft te gebruiken.

Jam in potjes doen

Je kunt de jam steriliseren, zodat je de zelfgemaakte aardbeienjam zonder E-nummers langer kunt bewaren. Doe de pot en deksel in een pan/bak met kokend water. Als je de pot gaan vullen, haal je de pot en de deksel uit het kokende water. Doe de jam in de pot, draai de deksel erop en laat deze zo’n 5 minuten op zijn kop staan.

Zelfgemaakte aardbeienjam zonder E-nummers
Zelfgemaakte aardbeienjam zonder E-nummers

Jam maken recept: ingrediënten (half potje)

  • 250 gram aardbeien (vers rijp fruit of diepvriesfruit)
  • 10 theelepels suiker of een andere zoetstof (deze jam is niet heel zoet, als je van zoet houdt, kun je een paar lepels extra suiker toevoegen)
  • Een paar druppels citroensap

Uit de keuken

  • Steelpan/kookpan

Aan de slag

Kook de aardbeien op heel laag vuur met de suiker en een paar druppels citroensap. Het hoeft slechts heel zachtjes te pruttelen. Als de jam is ingekookt (ongeveer na 10-15 minuten), is de jam klaar. Je kunt een paar keer roeren, zodat de jam niet aanbrand. Laat de jam afkoelen en geniet van je zelfgemaakte aardbeienjam zonder E-nummers!

Meer recepten voor valentijn

Geef een reactie