Proefjes

Culinaire bodybuilders bestaan – Interview Luc Visser

Luc Visser, interview bodybuilder

Luc Visser (29) is kok en doet volgende week voor de derde keer mee aan een wedstrijd bodybuilding. Hij traint vijf keer per week en volgt een streng dieet. Hoe valt culinair eten te combineren met bodybuilding?

Het vooroordeel heerst dat bodybuilders enkel functioneel eten. Ze voeden zich met eieren, broccoli, rijst en kip om de juiste balans aan eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen. Wie de NPO documentaire Fitgirl heeft gezien, zag hoe Robin een bunch aan eieren per dag naar binnen werkte. Hier was geen sprankeltje eetgenot te bekennen. Fitness is populairder dan ooit en eten is een blijvende trend. Kan het dus anders? ‘’Ja’’ zegt Visser.

Visser werkt als Freelance kok ‘’Er zijn weinig goede koks, dus het betaalt goed en ik heb altijd werk. Ik kan mijn eigen tijd makkelijker indelen’’. In de restaurants waar Visser werkt, maakt hij de meest heerlijke gerechten die stijf staan van de calorieën. Toch verraden Vissers brede nek, ontwikkelde onderarmen en brede schouders een Spartaans sport- en eetregime. Volgende week doet Visser in Bergen op Zoom mee met de bodybuilder verkiezing van Walters Cup in de categorie men’s physique. ”De meest gangbare klasse, Beachboy” aldus Luc. Een indrukwekkend resultaat dat hij heeft bereikt met lekker eten.

Luc visser, culinaire bodybuilder, interview

Luc Visser in zijn kokskleding.
Foto: Suzie Bol

Leuk, je bent dus kok. Wist je altijd al dat je kok wilde worden?
‘’Totaal niet, ik had zelfs een afkeer tegen horeca. Mijn vader was kok en nooit thuis. Ik weet dus hoe moeilijk het is. Ik wilde totaal iets anders. Ik wilde per se marinier worden. Mijn opa was kolenel. Dat was stoer. Ik wilde mezelf bewijzen en dit vond ik daar perfect bij passen. Maar het was het toch niet helemaal’’.

Huh, hoe ben je dan toch in de horeca terecht gekomen?
‘’Dit is eigenlijk een heel gek verhaal. De vriend van mijn vader had een restaurant. Ik kon daar gaan werken als keukenhulp. Toen kwam ik erachter hoe leuk ik koken vond. Een paar  jaar geleden kwam ik erachter dat mijn vader die vriend betaald heeft om daar te gaan werken. Eigenlijk is mijn vader de schuldige’’ lacht Visser.


Op je website is te lezen dat je vroeger overgewicht had. Kun hier iets meer over vertellen?
‘’Ik had een periode dat ik ongezond at, veel drinken, zo’n typische studentenperiode. Op een gegeven moment zeiden mijn vrienden:‘’je bent dik’’. Ik zag het zelf niet. Mijn vriendinnetje destijds zei ook: ‘’je hebt geen sixpack’’. Ik ben low-cab gaan eten en veel gaan trainen. Ik verloor ruim 10 kilo in drie-vier maanden’’.

Vorig jaar ben je kampioen geworden met bodybuilding van jouw klasse. Volgende week heb je jouw derde wedstrijd. Hoe ben je hierin terecht gekomen?

‘’Ik doe de show, omdat ik mijn lichaam er zo goed mogelijk uit wil laten zien. Als je geen doel hebt, train je veel minder lekker. Fitness is van zichzelf best saai. Daarom moest ik een doel hebben. Ik zag dat bij anderen. Je stelt voor jezelf het doel dat je zo strak mogelijk op het podium wil. Daar leef je dan naar toe’’.

‘’Vier maanden van te voren ga je droog trainen. Dit betekent afvallen om er zo strak mogelijk uit te zien. Na de wedstrijd ga ik mijn best doen om mijn spiermassa op te bouwen. Zo creëer ik steeds meer en meer spiermassa en ga ik er beter uitzien’’.

Het vooroordeel heerst dat bodybuilder zich enkel voeden met eieren, broccoli, kip en rijst. Kan dit ook anders?
‘’Dat is niet heel slim. Je lichaam denkt niet in producten, maar in voedingswaarde. Het gaat om de totale voedingswaarde. De juiste hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten. Overigens zijn vezels en vitamines ook heel belangrijk. Je wilt de motor draaiende houden’’.

Hoe kun je nu culinair eten en wel op al die voedingswaarden letten? ‘’Dat is niet zo moeilijk. Je moet vooral gewoon niet te veel eten. Je kunt prima een keer per week uit eten. Ik eet bijvoorbeeld doordeweeks iets minder (1750 calorieën), zodat ik in het weekend weer iets meer kan eten (2750 calorieën).

Wat eet je dan bijvoorbeeld?
Mijn sterkste punt is zo te sleutelen aan iets ongezonds, dan het toch gezond wordt. Ik maak bijvoorbeeld een bananen-carrot-cake. In de cake zelf gebruik ik geen boter, maar een beetje olie. In plaats van een cream cheese topping, meng ik yoghurt en geraspte limoen. Zo heb je toch wel het idee van een taart, maar dan met veel minder calorieën. Of ik maak Libanese wraps met veel groenten, een mooi sausje en een salade van peterselie. Dit is echt een super combinatie.

Je vriendin geeft aan dat het afvallen je soms ook zwaar valt, chagrijnig bent en je last hebt van enorme cravings. Klopt dit?
‘’Ja zeker absoluut. Afvallen is er goed uitzien, daar doe je het voor. Je hebt wel constant honger en je bent chagrijnig. Je hebt een doel voor ogen, je wilt afvallen. Daar moet je dingen voor laten en krijgt er honger voor terug’’.

Als kok moet je producten voorproeven. Hoe doe je dit?
‘’Wat ik ook wel eens heb gehad, dit is wel extreem hoor, dat ik proefde en direct uitspuugde. Je wilt alles proeven wat je meegeeft. Elke keer als ik bijvoorbeeld risotto meegeef moet ik het proeven’’.  

Je werkt als kok, bereid lekker eten en staat de hele dag in keuken. Hoe ga je om met deze verleiding?
‘’Dit is wel extra zwaar soms. Alles wat mijn dieet zou kunnen verpesten heb ik bij de hand: ijs, friet, lekkere desserts en mooi brood. Allemaal eten waar mijn lichaam naar hunkerd. Soms neem ik van het ijs een mini lepel, dan heb je toch even die smaak. Ik tel dit wel op en ik hou er gewoon rekening mee dat ik dan de rest van de dag minder vet eet.

Wat is het eerste wat je weer wilt eten?
‘’Mmm, lastig. Vorig jaar won ik een prijs. Toen zijn we daarvan viergangen gaan eten. Als je wint, dan moet je ook als een winnaar eten. Op de wedstrijddag zelf neem ik stroopwafels mee.’’

Heb je nog tips voor foodies?
‘’Houd je calorieën bij, zodat je weet wat je binnenkrijgt. Als niet afvalt, eet je simpelweg te veel’’.

Geef een reactie