Proefjes Uit eten

Dit is de reden dat IEDEREEN met z’n handen zou moeten eten

Lekker eten doe je met je handen

In de Westerse samenleving eten we volgens de etiquette met couvert (mes en vork). Dit gebruik bestaat pas sinds de Achttiende Eeuw. Voor die tijd aten we lekker met onze handen. Dit is van oudsher eigenlijk een briljante gewoonte.

Dit is waarom je eten beter smaakt als je met je handen eet

Door met je handen te eten ervaar je meer smaak. Je vingers werken als een zintuig. Ze zitten vol zenuwuiteinden die helpen bij het voelen van de textuur, de temperatuur en de sappigheid.

Ga maar eens na: hoe anders smaakt friet, een donut, borrelhapje met garnalen of pizza met bestek. Je creëert met je handen een extra smaakbeleving. In Afrika weten ze dit al lang.

Maismeelpap & pannenkoeken als bestek

Ze hebben zich in Afrika in ieder geval niet laten verleiden door glanzend zilveren bestek. In onder andere Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika gebruiken ze maismeelpap als couvert. De kleverige pap plakt goed en werkt als eetbare lepel. In Ethiopië zijn gefermenteerde pannenkoeken (injera’s) het bestek.

Eten met je handen: dit moet je weten

Er bestaat geen officiële etiquette voor eten met je handen. Er zijn wel een paar basisregels die je kunt hanteren:

1. Was je handen voor je gaat eten.

2. Eet met je rechterhand.

3. Lik nooit je vingers af in het openbaar.

Hier kun je ongegeneerd oefenen

Wil je lekker met je handen eten? Ga dan eens naar het Rotterdamse restaurant De Smaak van Afrika. Hier serveren zij het bestek van Ethiopië: injera’s. Je gebruikt een stukje Injera samen om met allerlei gekruide stoofpotjes gemaakt van vlees, groenten en peulvruchten naar binnen te lepelen.

Op elke tafel ligt een kaart met instructies (how to eat with injera’s), een servet en een verfrissend citroen doekje. Bestek kun je vergeten, dus ook jouw tafelgenoten moeten eraan geloven. Zo kun jij mooi ongegeneerd oefenen.

De Smaak van Afrika
Goudsesingel 342A
Rotterdam

Website

Persoonlijke note: Tijdens mijn opleiding Food Journalistiek kregen wij een foodtour door Rotterdam en at ik deze injira’s bij De Smaak van Afrika. Aanrader!

Liefs,

Suzie