Hoofdgerecht Lactose vrij Lunch Recepten Salades

Noedelsalade met aubergine & sesam | gezond

Noedelsalade met aubergine & sesam // gezond

Gastblogger Laura maakte deze noedelsalade met aubergine en Oosterse dressing. Een gezonde maaltijd met veel smaak. Waan je heel even in Azië.

Zoals je misschien weet ben ik een paar maanden geleden naar Japan geweest en sindsdien gek op de Japanse en Oosterse keuken. Laura van Lekker Plan heb ik ontmoet tijdens de opleiding Food Journalistiek van Elle Eten. Zij maakte dit heerlijke gerecht en is mijn eerste gastblogger op Food-idee.nl. Welkom!

————————————————————————————————————-

Zomerse noedelsalade met aubergine

Stel je voor: het is warm. Je hebt zin in noedels met veel smaak en veel groente, maar wel koud. Dan is deze kom noedelsalade met aubergine voor jou. De dressing knalt van de Chinese smaak, met sojasaus, azijn en veel koriander en lente-ui. De aubergine maak je zonder olie zijdezacht (echt!). Je vult hem aan met handenvol knapperige groente. En de slierten? Daar is helemaal niets Chinees aan.

De noedels in deze salade zijn namelijk stiekem geen noedels, maar volkoren spaghetti. Dat klinkt misschien suf, spaghetti in je Aziatische salade. Maar hier werkt het. Volkoren spaghetti is steviger en voller van smaak dan de meeste noedels uit China. Dat betekent dat hij genoeg ruggegraat heeft om overeind te blijven naast de groente en de dressing vol umami. Plus, door de extra vezels vult hij beter.

Aubergine uit de magnetron

Even over die aubergine. Die maak je niet gaar met een hoop olie. Want van olie wordt aubergine mollig en zacht, maar ook nogal zwaar.  Niet wat je zoekt in een lichte zomermaaltijd. Aan de andere kant is piepende, halfrauwe aubergine tussen je tanden ook naar.

In het verleden legde ik de paarse groente dus toch vaak met een flinke scheut olie in de ovenschaal of koekenpan. Tot ik in Vietnamese Food Any Day van Andrea Nguyen las over haar manier om aubergine gaar te krijgen: in de magnetron.

Ik moet toegeven, ik was sceptisch. Maar ik was ook nieuwsgierig, dus toen de aubergine in de aanbieding was, greep ik mijn kans. Ik prikte er wat gaten in en liet hem rondjes draaien op vol vermogen.

Wat er uit mijn magnetron kwam, was heerlijk. Zacht en sappig, maar niet vettig. Wat een ontdekking. En het is ook nog eens veel sneller dan aubergine gaar maken in de oven of de pan.

Alles wat je moet weten over de (sesam)dressing

Als je in China de keuken in ging, zou je waarschijnlijk zwarte Chinkiang-azijn gebruiken voor de dressing. Die ligt hier alleen niet zomaar in de supermarkt, dus gebruik je balsamico-azijn. Die is wat zoeter, maar werkt heel goed. Mocht je een keer bij de Chinese toko zijn, neem een fles zwarte azijn mee. Kost weinig, smaakt intrigerend en geeft je dressing net dat extra Chinese randje.

De andere ingredienten voor de dressing zijn allemaal te koop bij de super op de hoek. Koop zoute sojasaus met minder natrium als ze die hebben. Zo niet, maak de dressing dan om te beginnen met de helft van de sojasaus. Proef. Als je hem zouter wilt, voeg je nog wat sojasaus toe. Zo niet, dan voeg je de rest van de eetlepels toe als water in plaats van sojasaus.

Recept noedelsalade met aubergine en sesam

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Basis ingrediënten noedelsalade met aubergine

  • 500 gram volkoren spaghetti
  • 200 gram peultjes of sugar snaps
  • 1 aubergine

Ingrediënten voor de (sesam)dressing

  • 6 eetlepels sesamolie
  • 6 eetlepels zoute sojasaus
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • Suiker naar smaak
  • 1 bosje lente-ui, in ringetjes
  • Stukje gember van ongeveer 3 cm, geraspt
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden
  • Half bosje korianderblaadjes
  • Optioneel: chili vlokken

Stap 1. Maak de (sesam)dressing

Roer de sesamolie, zoute sojasaus, balsamico azijn, eventueel wat chilivlokken, de  lente-ui en fijngesneden korianderblaadjes door elkaar. Proef. Voeg wat suiker toe als de dressing te zuur is; roer tot hij is opgelost. Proef weer en voeg sojasaus, azijn, suiker en chilivlokken toe naar smaak. Maak de dressing goed heftig van smaak, want hij wordt straks milder in combinatie met de spaghetti en aubergine.

Stap 2. Bereid de gezonde noedels en aubergine

Kook de spaghetti (gezonde noedels) al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af, spoel na met koud water en laat goed uitlekken. Meng er ongeveer de helft van de dressing door en zet de spaghetti even opzij.

Was de aubergine en snijd de stekelige blaadjes van de bovenkant, maar laat het steeltje zitten. Prik de aubergine rondom in met een vork. Leg de aubergine in de magnetron en verwarm 6 minuten op vol vermogen. Je wilt dat je aubergine een beetje ingezakt en zacht is. Test dit door een mes in het dikste deel te prikken. Verwarm hem nog even op vol vermogen als hij nog niet zacht is. Zet de aubergine opzij tot hij koel genoeg is om je vingers niet te branden.

Kook of stoom de peultjes of sugar snaps tot ze net gaar zijn. Dat duurt maar kort.Ik doe ze een seconde of dertig bij de kokende spaghetti en vis ze er dan met een schuimspaan uit. Je kunt ze natuurlijk ook apart klaarmaken als je dat vissen gedoe vindt. Spoel de peultjes af met koud water om het koken te stoppen. Snijd ze in dunne reepjes (of niet, maar ze eten makkelijker in dunne reepjes).

Stap 3. En zo zet je de salade in elkaar

Snijd de afgekoelde aubergine in de lengte door de helft en vervolgens in de breedte. Snijd de vier stukken die je zo krijgt in dunne reepjes. Meng de knoflook en gember door de achtergehouden dressing en roer de reepjes aubergine erdoor.

Verdeel de spaghetti over vier kommen en leg de aubergine en peultjes of sugar snaps er mooi op. Garneer eventueel met wat overgebleven koriander.

Laat iedereen zijn eigen spaghetti mengen met de groente, zodat de smaken goed verdeeld zijn.

Eet smakelijk!

Liefs,

Laura

——————————————————————-

Andere Oosterse recepten op Food Idee:

Geef een reactie