Proefjes Uit eten

A Beautiful Mess in Amsterdam | Eten met een missie

Restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam

Eerlijk is eerlijk, we eten het liefst ons eigen bordje eten op. Bij A Beautiful Mess, een wasserette omgetoverd tot restaurant, laten vluchtelingen zien hoe lekker en gezellig shared dining is.

Restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam

Op dit moment volg ik de opleiding Food Journalistiek van Elle Eten. Mijn eerste opdracht is een bezoek aan de Bijlmerbajes. De voormalige wasserette is omgebouwd tot het restaurant – A Beautiful Mess. Hier krijgen mensen met een vluchtelingenachtergrond de kans om een netwerk op te bouwen en de favoriete gerechten uit hun thuisland te koken.

Restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam
Restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam

Dit kun je verwachten: shared dining

Eten brengt mensen samen. Zoals oprichtster Fleur zegt: ”Eten is universeel. Ik heb in het AZC altijd zo lekker gegeten”. Dat proef en ruik je als je hier bent. Zodra ik binnenstap komt de geur van versgebakken falafel mij tegemoet. Het concept van de A Beautiful Mess is sharing dining; op elke tafel staan schaaltjes met labneh, geroosterde paprika, hummus en flatbread klaar.

In mijn omgeving merk ik dat veel mensen liever een ”eigen” bord eten bestellen. Voor mij is er niks leukers dan samen een gerecht delen. Ik proef dan precies wat de ander eet. Iedereen ervaart dit weer op zijn eigen manier. Er ontstaan heerlijke gesprekken zoals; ”Wat proef jij?”, ”Heb jij dit wel eens eerder gegeten?”, ‘’Wat is het lekker he?’’.

Zo ontstaat het menu van A Beautiful Mess

Het menu is geïnspireerd op de keuken uit Afrika en het Midden-Oosten, samengesteld door Masterchef Rosa en kookboekenschrijfster Merijn Tol. Er zijn standaard gerechten en er worden persoonlijke kookcreaties aan het menu toegevoegd. Dit zijn de favoriete gerechten uit het thuisland van de koks, deze variëren per week.

Restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam
Gerechten van A Beautiful Mess in Amsterdam

A Beautiful Mission – Eten met een missie

Het restaurant is opgericht door de stichting Refugee Company. In dit restaurant ontdekken mensen met een vluchtelingenachtergrond de Nederlandse cultuur, ze krijgen Nederlandse les en leren een beroep. Het doel van deze stichting is dat deelnemers een duurzaam netwerk opbouwen en een betaalde baan vinden.

Wil je dit mooie, maar vooral smaakvolle, initiatief ondersteunen? Laat dan je bord even staan en boek snel een tafel bij A Beautiful Mess.

Eet smakelijk!

Liefs,

Suzie

Geef een reactie