Hoofdgerecht Recepten

Bloemkoolstamppot, vegetarisch, zonder aardappel

bloemkoolstamppot, vegetarisch, zonder aardappel

Bloemkoolstampot met gebakken paddenstoelen en pastinaak vind ik een feestje. Zonder aardappel, zonder vlees en MET mega veel groenten. 

Het wordt weer koud, dus het is tijd voor stamppot. Iets waar ik echt van kan genieten in de winter. Deze bloemkoolstamppot is vegetarisch en bevat geen aardappel. In verplaats van een worst, een gehakt bal of draadjes vlees, maakte ik gebakken paddenstoelen en pastinaak. Zo bevat deze stamppot super groenten, iets wat we goed kunnen gebruiken in de winter. De groenten heb ik net even anders bereid, hierdoor heb je veel smaak combinaties. Ik vind het een feestje op je bord!

Ingrediënten bloemkoolstamppot, vegetarisch, zonder aardappel
bloemkoolstamppot, vegetarisch, zonder aardappel

Ingrediënten bloemkoolstamppot, vegetarisch, zonder aardappel

2-3 personen

Voor de bloemkoolstamppot zonder aardappel

– 2/3 bloemkool of 1 zak bonduelle diepvries bloemkool
– (plantaardige) room –> ik gebruikte haverroom
– een snufje zout

Voor de vegetarische topping

– 1/3 bloemkool
– 350 gram oesterzwammen & kastanje champignons (mix)
– 1 grote pastinaak
– 1 ui
– een snufje komijn
– een snufje kaneel
– optioneel: een klontje roomboter
– zout & zout naar smaak

Bereiding Bloemkoolstamppot met gebakken groenten

Voor de vegetarische groenten topping – deel 1
1. Snij de pastinaak in kleine blokjes. De bloemkool snij je tot kleine roosjes. Bak dit in een beetje olie op medium-laag vuur. Je wilt dat de groenten niet aanbranden, maar langzaam garen. Als de groenten gaar zijn (bij mij duurde dit ongeveer 10-15 minuten), voeg dan een snufje kaneel en komijn toe. Roer nog een paar keer om. Dit kunt dit daarna op heel laag vuur laten staan als je stamppot en paddenstoelen aan het maken bent.

Voor de vegetarische groenten topping – deel 2
2. Snijd de paddenstoelen en een ui in kleine reepjes. Fruit eerst de ui. Als de uien glazig zijn, voeg dan vervolgens de paddenstoelen toe. Als de paddenstoelen bijna gaar zijn, kun je nog een klein klontje boter toevoegen. Dit geeft net nog even wat extra smaak. Maak af met een snufje peper en zout.

Stamppot
3. Kook de bloemkool gaar en pureer of stamp fijn. Voeg naar smaak een beetje zout en een paar scheutjes (plantaardige) room toe.

Serveer zoals op de foto of maak je eigen creatieve opmaak 🙂

Eet smakelijk!

Liefs,

Suzie

 

Geef een reactie