Hoofdgerecht Lactose vrij Lunch Recepten Salades Soep

Japanse soep met shiitake

Japanse soep met shiitake

Japanse soep met shiitake staat binnen een halfuur op tafel en is mega gezond.

Naast sushi ontdek ik steeds meer heerlijke ingrediënten en gerechten uit de Japanse en Aziatische keuken. Ik ben gek op sesamolie, sojasaus en gember. Daarnaast doe ik graag overal een beetje lente ui overheen, want dit ziet er niet alleen mooi uit, maar geeft net iets meer smaak.

Japanse soep met shiitake en een Hollands tintje 

Zelf ben ik helaas nog nooit in Japan geweest (staat zeker op met lijstje). Deze Japanse soep met shiitake heb ik dus zelf verzonnen en is niet direct geïnspireerd op een gerecht dat ik tijdens een reis gegeten heb. Vergeef dus mogelijk mijn Hollandse tintje. Desalniettemin is deze soep eenvoudig te maken, heb je niet super veel nodig, is het snel klaar en super gezond (heb je nog meer voordelen nodig?).

Japanse soep met shiitake
Japanse soep met shiitake

Recept shiitake soep

Ingrediënten (2-3 personen)

  • 150-200 gram verse shiitake (dit is een mega gezonde paddenstoel en kun je kopen in de supermarkt)
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • een stukje gember (ongeveer een vingerkootje)
  • 1 teentje knoflook
  • een scheutje sojasaus en sesamolie p.p.
  • Optioneel: 2 lente uien
  • Ongeveer een liter water

Japanse soep bereiden

Snij de ui, de wortel en de shiitake in stukken. Ik zou je aanraden om de wortel in kleinere blokjes te snijden, zodat je soep sneller klaar is.

Fruit eerst de ui, voeg de shiitake toe en rasp vervolgens de knoflook en gember erdoorheen en laat dit heel kort meebakken. Pas op dat het niet aanbrand, want dan wordt je soep bitter. Blus af met een liter water. Voeg hierna de wortel toe en laat de soep koken. De soep is klaar wanneer de wortel gaar is.

Schenk de soep in kommetjes en voeg een scheutje sojasaus en sesamolie toe. Maak de soep helemaal af door ook een beetje gesneden lente ui over de soep te sprenkelen.

Eet smakelijk!

1 thought on “Japanse soep met shiitake”

Geef een reactie