Hoofdgerecht Lactose vrij Proefjes Recepten Uncategorized Vlees

Simpele dumplings maken

Simpele dumplings maken

Nieuwsgierig naar het recept voor simpele dumplings? Lees ook een handige kooktip die ik kreeg tijdens de kookworkshop van KeizerCulinair.

Kort geleden maakte ik een reis door de Aziatische keuken tijdens een kookworkshop van Keizer Culinair. Tijdens de kookworkshop hebben wij verschillende gerechten gemaakt: Indonesië curry, Laksa Soep, Matcha ijs en Dumplings. Na een korte  introductie, ging ik aan de slag met de blogster van MyFoodBlog en een aantal enthousiaste hobbykoks. Tussen door kregen wij handige tips en aanwijzingen. Ik kook noedels en rijst bijvoorbeeld nooit in zout, maar ik voeg de smaak altijd pas later toe. O.a. Rijst en mie nemen de smaak van het water op, dus daarom kun je dit beter wel doen.

Suzie - food idee

Simpele dumplings 

Al eerder schreef ik over mijn nieuwe liefde voor de Aziatische keuken en maakte ik zelf een variant op een Japanse shiitakesoep. Tijdens de kookworkshop heb ik het iets professioneler aangepakt en heb ik netjes het recept gevolgd. Koken blijft proeven en je zintuigen gebruiken aldus Chef Marc. Daarom deel ik graag een vereenvoudigde versie op de dumplings die ik heb gemaakt tijdens de kookworkshop.

Waar koop je dumplingvellen?

In Haarlem ga ik naar Toko Nina (dit is een Aziatische winkel). Ze verkopen dumpling vellen in de vriezer. Handig, zodat je dit kunt bewaren in je vriezer en pas later hoeft te gebruiken. In de supermarkt heb ik nog geen dumplinvellen gevonden. Ga dus naar een Toko of Aziatische winkel bij jou in de buurt.

Simpele dumplings maken

Recept simpele dumplings

  • 1 pak dumplingvellen
  • 200 gram varkensgehakt
  • 100 gram paksoi of Chinese kool
  • 2 lente ui
  • 1 grote wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 cm gember
  • Sojasaus

Aan de slag

Snij de paksoi of Chinese kool, de wortel en de lente ui in kleine stukken, zodat de straks makkelijk gaar wordt. Rasp 1 teentje knoflook en de helft van het stukje gember. Meng de knoflook en gember met het gehakt en voeg de gesneden groenten toe. Schenk een goede scheut sojasaus aan je gehaktvulling en meng alles goed door elkaar heen.

Pak een dumplingvel. Leg in het midden een ruime theelepel gehaktvulling. Vouw de dumpeling dubbel, zodat er een half maantje ontstaat. Maak de dumpling goed dicht, zodat je vulling er niet uitvalt. Eventueel kun je ter decoratie de rand dicht drukken met een vork.

Dumplings stomen of koken?

Je kunt de dumpeling stomen of koken. Ik ben persoonlijk meer fan van stomen, omdat je dan minder kans hebt dat de dumpelings breken.

Dumplings stomen

Hiervoor heb je een stoommandje nodig. Bedek het mandje met een vel keukenpapier en prik hier gaatjes in. Kook een pan water en zet het stoommandje op de pan. Leg je de dumplings in het mandje. Zorg dat deze niet elkaar plakken / tegen elkaar aanliggen. De dumpelings zijn na ongeveer 10-12 minuten stomen gaar.

Dumplings koken

Breng water aan de kook en kook de dumplings per 10 in kokend water. Ze gaan drijven als ze gaar zijn.

Dumpling dipsaus

Voor de dumpling dipsaus kun je ingrediënten gebruiken die je ook in de vulling hebt gedaan. Je hebt 1 teentje knoflook, een stukje gember, een schepje suiker en sojasaus nodig. Meng alle ingrediënten in een kom. Je kunt de dipsaus direct serveren als je dumplings klaar zijn.

Eet smakelijk!

Geef een reactie